Amb inventiva i bones idees, David pot derrotar Goliat

Com pot competir la petita empresa local amb les grans superfícies?

Com es diu tradicionalment en el món de les relacions empresarials, el peix gran es menja el petit. La gran capacitat d’inversió econòmica de les grans superfícies és potencialment més gran que la que pot fer un establiment local.

Però això és sempre així? Com en el mite de l’enfrontament entre David i Goliat, el petit pot resultar vencedor d’una lluita que, a priori, té perduda abans de treure la fletxa del buirac. La cosa, és posar-hi imaginació.

En un article Al portal ViaEmpresa.cat, Albert Segura ens dóna alguns consells per a fer front a l’impacte de les grans superfícies. “Competir ja no té a veure amb la grandària, sinó amb el nivell d’inventiva”.  Aporta una dada significativa: l’any 2014, mentre els grans centres comercials registraven caigudes de fins a un 2,3% en el nombre de vendes, el petit comerç va incrementar 6,1% segons dades de l’Idescat.

Com es poden aconseguir bons resultats tenint a tocar aquestes grans empreses? Segura creu que un dels punts que cal reforçar és la capacitat de sorprendre. Citant a Sashka Krtolica, experta en retail d’EADA Business School, explica que cal “ser pròxim al client, atendre’l directament i adaptar-se a ell”. El comerç local, per pròpia definició, ha de saber jugar amb totes aquestes variants.

Dotar de dinamisme el negoci considerant la botiga com una start-up és una altra clau que explica Segura. Atrevir-se a fer proves de baix risc, innovant d’acord amb els moviments del mercat… En definitiva, comprendre l’entorn que envolta el nostre negoci.

En una ciutat que té un teixit social, cultural i comercial tan gran com Tarragona, Segura també dóna un punt clau molt interessant. Col·laborar amb associacions o col·lectius pot ser una bona forma d’atraure clients. En aquest sentit, cita a Krtolica dient que “caldria fer una reflexió de com el comerç pot donar vida als barris entenent la reactivació comercial a nivell de carrer com a punt de trobada”.

Per últim, l’autor parla d’integrar el negoci al teixit social, no només adaptant els horaris a les necessitats del client, sinó també amb l’ús de les xarxes socials com a eina dinamitzadora. Les noves tecnologies són l’aliada dels comerços locals, per la seva gratuïtat, i per la seva conversió en un aparador digital que sigui un primer contacte amb un possible client.

Saber emprar aquestes estratègies, posant imaginació i ganes, poden resultar un fet diferencial respecte les grans superfícies. Està a les nostres mans: tenim la fona preparada.

Obrir el xat
Estem connectats, necessites ajuda?
Hola, et podem ajudar?